 |
Forum Chemicum Forum dla studentów dr. Oskara Michalskiego
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
doktor
Administrator
Dołączył: 04 Wrz 2007
Posty: 990
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Pią 13:15, 09 Sty 2009 Temat postu: Alkacymetria - oznaczanie substancji cz. 2 |
|
|
Na zmiareczkowanie kwasu mrówkowego w 100 g przecieru z czerwonych mrówek zużyto 11.6 cm3 0.1046 M NaOH. Oblicz zawartość procentową kwasu mrówkowego w czerwonej mrówce.
Propozycje rozwiązań można zamieszczać poniżej.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Gość
|
Wysłany: Sob 2:33, 10 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
1000cm3r-r NaOH - 0,1046mola NaOH
11,6cm3 r-r NaOH - x
x=0,0012133mola NaOH
HCOOH+NaOH -> HCOONa + H2O
1 mol NaOH - 1 mola HCOOH
0,0012133mola NaOH - 0,0012133mola HCOOH
1 mol kwasu mrówkowego waży 46,006g.
1 mol HCOOH - 46,006g
0,0012133mola HCOOH - x x=0,05582g
(Wg. googli jedna mrówka waży 0,01g. W takim razie do zrobienia 100g przecieru trzeba by użyć 10000 Bogu ducha winnych mrówek.
10000 mrowek - 0,05582g kwasu mrowkowego
1 mrówka - x
x=0,0000055g
Zgodnie z obliczeniami w 100g przecieru czyli w 10000 czerwonych mrówek, znajduje się 0,0000055g kwasu mrówkowego. W takim razie w jednej mrówce tego kwasu znajduje się 0,0000055g.
0,01 g - 100%
0,0000055g - x
x= 0,055%
Masa mrówki (0,01g) stanowi 100% całkowitej masy mrówki. W takim razie ilość kwasu mrówkowego (0,0000055g) stanowi 0,055% całej mrówki. )
P.S. Zapewne obliczenia w nawiasie to moja nadinterpretacja zadania jednak wydaje mi się, że te założenia są poprawne
Ostatnio zmieniony przez Gość dnia Sob 13:16, 10 Sty 2009, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
doktor
Administrator
Dołączył: 04 Wrz 2007
Posty: 990
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Śro 11:30, 08 Lip 2009 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, obliczenia w nawiasie to nie to. Do obliczenia zawartości procentowej nie potrzebna jest znajomość masy mrówki.
Wyliczyła Pani, że masa kwasu w 100 g przecieru wynosi 0,0558 g. Teraz wystarczy prosta proporcja:
100 g przecieru - 100 %
0.0558 g - x %
x = 0.0558 %
Wyznaczona zawartość procentowa kwasu mrówkowego w mrówkach wynosi 0.0558%. (Nie mam pojęcia, jak ta wielkość ma się do rzeczywistej - dane do zadania zostały wymyślone).
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|